Forum.Antykoncepcja.pl: WYKAZ TABLETEK ANTY DOSTEPNYCH W POLSCE + GENERACJE - Forum.Antykoncepcja.pl

Skocz do zawartości

UWAGA!
Specjalnie dla naszych użytkowników rabat 5% przy dowolnych zakupach na Olive.pl z kodem PRO70kp

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

WYKAZ TABLETEK ANTY DOSTEPNYCH W POLSCE + GENERACJE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marta.marta 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 26

Napisano 02 maj 2008 - 11:27

witam, z gory przepraszam jak sie powtarzam z pytaniem..

chcialam sie dowiedziec, czy jak zmienialam tabletki z novynette (wystapilo plamienie od polowy blistra w 6tym opakowaniu) na cilest to moglam zrobic przerwe, czyli standardowo 7 dni przerwy i 8 dnia cilest? w ulotce jest strasznie to napisane...narzekalam na ulotke novynette ale ta jest chyba gorsza...koszmar z tymi ulotkami :P a i Cilest sa mocniejszymy tabletkami od novynette? prawda? patrzy sie na zawartosc estrogenow ? dobrze mysle i dobrze zrobilam z ta przerwa? bo jak sie z silniejszych na slabsze przechodzi to wtedy nie robi sie przerwy...

z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci i sprostowanie mojego myslenia :)
pozdrawiam :)
0

#2 Guest_Anonymous_*

• Grupa: Gość

Napisano 03 maj 2008 - 09:57

Tak, Cilest są mocniejsze od Novynette, więc mogłaś bez przeszkód zrobić przerwę siedmiodniową.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   zaclona 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 6

Napisano 21 maj 2008 - 10:01

"...podobno nie zatrzymuja wody w orgaznizmie - szerzej pisze producent jeanine na stronie (zdaje sie www.schering.pl)"

powiem tak.... jak dla mnie Jeanine to szajs... :( przytyłam po nich ok 8 kg :( i zle sie czułam... tak w ogole JEANINE - stara Valette z końską dawką hormonów pod nową nazwą. poszukajcie na necie artykułów o tym... pozdro i nie polecam... niestety podobny objaw mam po Milvane :(
0

#4 Guest_Anonymous_*

Napisano 21 maj 2008 - 10:05

Cytat

"...podobno nie zatrzymuja wody w orgaznizmie - szerzej pisze producent jeanine na stronie (zdaje sie www.schering.pl)"

powiem tak.... jak dla mnie Jeanine to szajs... :( przytyłam po nich ok 8 kg :( i zle sie czułam... tak w ogole JEANINE - stara Valette z końską dawką hormonów pod nową nazwą. poszukajcie na necie artykułów o tym... pozdro i nie polecam... niestety podobny objaw mam po Milvane :(

Dla Ciebie mogą być nieodpowiednie, a dla innych dobre. Ja sama gorzej czułam się po Harmonecie z mniejszą dawką hormonów, a np. po Diane czy Cileście czuję się super.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania089 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 60

Napisano 27 czerwiec 2008 - 08:40

hej Wam, dzis poszlma zmienic tabletki do gina , przepisał mi jakeis jeszcze nowesze tansze i podobne do Novynette ale nie moge rozszyfrowac tej nazwy z recepty ,Wie ktoras z Was jak sie one mog nazywac? orientujecie sie jakie to mogą byc?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Annika 

• Zaczyna łapać o co chodzi
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 313

Napisano 27 czerwiec 2008 - 08:43

na jaka literkę, to dasz rade rozczytać?
spójrz na początek tego tematu, tam są wypisane wszystkie, może uda Ci sie odgadnąć, a jak ie tobie to pani farmaceutce w aptece :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   emileczka 

• Mistrz wiedzy tajemnej

• Postów 4713

Napisano 27 czerwiec 2008 - 08:51

hmmm że niby my to wróżki i jasnowidzki jesteśmy i tak z niczego zgadniemy jakie tabletki dostałaś?
przyjrzyj się recepcie,popatrz na powyższy wykaz i coś do tego dopasuj,albo po prostu wykup w aptece i problem się wyjaśni.na pudełku chyba rozczytasz?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania089 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 60

Napisano 27 czerwiec 2008 - 09:10

ale sa nowe , niedawno w maju podobno wyszły tak mi gin powiedzial co chyba sie nazywaja na Kontwa..dalej niewiem i jeszcze nizej cos pisze ale to juz na prawde neiwiem chyab to jets 'L'

[ Dodano: Pią Cze 27, 2008 10:12 pm ]
weszłam na inne forum, ale tam sa wypisane te same co na tym forum ... wiem ze tansze od Novynette okolo 21-23zł
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   emileczka 

• Mistrz wiedzy tajemnej

• Postów 4713

Napisano 27 czerwiec 2008 - 09:17

wykup je to sobie przeczytasz na opakowaniu.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania089 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 60

Napisano 28 czerwiec 2008 - 08:20

no wiadomo ze je wykupie ale chcialm sie o nich dowiedziec przed braniem ...no nic jak kupie to sie wam pochwale nazwą , w tym tygoniu na pewno bed eje miec
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   emileczka 

• Mistrz wiedzy tajemnej

• Postów 4713

Napisano 28 czerwiec 2008 - 08:40

dowiesz się tylko tyle,że działają jak każde inne tabletki.
to kto i jak się po nich czuł i tak by Ci nic nie dało.wykup je,przeczytaj uważnie ulotkę i bierz-tylko możemy doradzić.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ania089 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 60

Napisano 08 lipiec 2008 - 05:37

one sie nazywaja Kontracept , podobny skl do /harmonetu
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kawka29 

• Początkujący
  • PipPip
  • Postów 21

Napisano 28 maj 2009 - 10:42

Też słyszałam o jakimś nowym odpowiedniku harmonety, tabletki nazywaja się sylvie20 i tez kosztują niedużo bo około 20zł. A sylvie 30 jest odpowiednikiem minuletu.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   gumisia 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 1

Napisano 04 lipiec 2009 - 11:13

Owszem są na naszym rynku od niedawna nowe tabsy Sylvie20 - odpowiednik tabletek typu Harmonet i Sylvie30 - odpowiednik tabletek typu Minulet. Jedne i drugie kosztują niecałe 20zł ( ja zapłaciłam niecałe 19zł) więc jak ktoś chce zaoszczędzić może wykupić na receptę Harmonetu - Sylvie20 :-)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kasik79 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Postów 47

Napisano 04 luty 2010 - 12:23

hej!
chcialabys sie dowiedziec czy Rigevidon jest tabletka nowsza czy starsza niz Cilest?
Ma duzo mniejsza dawke hormonow nic cilest, wiec moze...?
Wie ktos cos na ten temat? :)
0

#16 Guest_Kajak_*

Napisano 04 luty 2010 - 12:42

serio, wystarczy przeczytać pierwszą stronę tamatu w którym napisałaś...

cilest to 3 generacja. rige 2.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   kasik79 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Postów 47

Napisano 05 luty 2010 - 03:20

czytalam 1 str ale nie domyslilam sie, ze te generacje oznaczaja nowsze i starsze tabletki.
Swoja droga troche dziwne, ze nowsze tabletki sa tak napakowane hormonami....
0

#18 Guest_Kajak_*

Napisano 05 luty 2010 - 03:26

Cytat

czytalam 1 str ale nie domyslilam sie, ze te generacje oznaczaja nowsze i starsze tabletki.

słowko 'generacja' sugeruję chronologię, prawda? ;)

Cytat

Swoja droga troche dziwne, ze nowsze tabletki sa tak napakowane hormonami....

bo nie chodzi tylko o ilość, tylko o rodzaj zastosowanego gestagenu. rożne gestageny mają rozne skutki uboczne, wlasciwosci etc.
najnowsze tabletki mają teoretycznie 'malo' progestagenu, ale jego rodzaj w zasadzie nie pozwala na nieszkodliwe zastosowanie jego większej dawki.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kasik79 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Postów 47

Napisano 05 luty 2010 - 03:36

czytam ulotki zawsze od wszystkich lekow ktore biore.
Teraz rowniez dokladniej przeczytalam 1 str tego postu i dziwie sie wlasnie, ze gdy powiedzialam lekarzowi, ze po cilescie wypadaja mi wlosy przepisal mi Rigev, gdzie tu jest napsiane ze ten dziala jeszcze gorzej na cere i wlosy;/ nic juz z tego nie rozumiem.
0

#20 Guest_Kajak_*

Napisano 05 luty 2010 - 05:29

po pierwsze powinien przepisać Ci badania hormonalne i tym sie sugerować, a nie swoim widzimisię.
ale zważać trzeba na to, że jak przeczytałaś na pierwszej stronie, gruga generacja ma dzialanie androgenne, czyli - przyrost masy, wzmagające owlosienie etc.

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3