Forum.Antykoncepcja.pl: Pierścień dopochwowy uwalniający hormony - Forum.Antykoncepcja.pl

Skocz do zawartości

UWAGA!
Specjalnie dla naszych użytkowników rabat 5% przy dowolnych zakupach na Olive.pl z kodem PRO70kp

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pierścień dopochwowy uwalniający hormony

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   emileczka 

• Mistrz wiedzy tajemnej

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 4713

Napisano 07 sierpień 2008 - 01:29

Czym jest Pierścień?

Jest to elastyczny pierścień, który umieszczony w pochwie pod wpływem ciepła uwalnia hormony. Ich wchłanianie odbywa się przez nabłonek pochwy, dzięki czemu unikamy obciążenia wątroby. Pierścień działa na takiej samej zasadzie jak pigułki czy plastry antykoncepcyjne-hamuje owulację i zagęszcza śluz w pochwie.
Skuteczność zapobiegania ciąży przy stosowaniu tej metody jest bardzo wysoka i przy prawidłowym stosowaniu wynosi 99,8 %. Stosowanie pierścienia jest możliwe tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem ginekologiem i pod jego stałą kontrolą.

Jak stosować Pierścień?

Stosowanie metody jest bardzo proste. Pierścień należy umieścić w pochwie pierwszego dnia cyklu. Dokładne ułożenie nie ma znaczenia- pierścień działa tak samo w każdym miejscu. Po 21 dniach pierścień należy usunąć i zrobić 7 dni przerwy przed włożeniem następnego. Podczas tych 7 dni powinno wystąpić krwawienie z odstawienia przypominające miesiączkę. Po 7 dniach, niezależnie od tego, czy krwawienie zakończyło się czy nie, zakładany kolejny pierścień.
Pierścień założony pierwszego dnia cyklu daje natychmiastowe zabezpieczenie. Można również założyć go później- do 5 dnia cyklu. W takim przypadku jednak należy przez tydzień stosować dodatkowo inny rodzaj zabezpieczenia, np prezerwatywę. Oczywiście w czasie 7 dniowej przerwy zabezpieczenie nadal istnieje, ale tylko pod warunkiem, ze 8 dnia zostanie założony nowy pierścień.
Dołączona grafika

Czy pierścień może wypaść? Co należy wtedy zrobić?

Może się zdarzyć spontaniczne wypadnięcie pierścienia, jednak są to przypadki bardzo sporadyczne. Wg badań nad skutecznością tej metody przydarzyło się to zaledwie 4% spośród badanych kobiet. Co zrobić, kiedy taka sytuacja zdarzy się podczas stosowania metody? Jeśli pierścień był poza pochwą krócej niż 3 godziny należy umyć go zimną lub letnią wodą i założyć z powrotem. Działanie antykoncepcyjne jest zachowane. Jeśli jednak od wypadnięcia pierścienia minęło więcej niż 3 godziny, działanie zależy od tego, w którym tygodniu stosowania zdarzył się wypadek. Jeśli pierścień wypadł w pierwszy lub drugim tygodniu, to należy założyć nowy pierścień i nosić go tak, jak w normalnych przypadkach nakazuje ulotka-21 dni. Jeśli zdarzenie miało miejsce w trzecim tygodniu, istnieją dwie możliwości. Można rozpocząć siedmiodniową przerwę, liczoną od dnia wypadnięcia
pierścienia, a po jej zakończeniu założyć nowy pierścień. Można również nie robić przerwy, od razu założyć nowy pierścień i nosić go 21 dni.

Co jeszcze warto wiedzieć o pierścieniu?

Zwykle pierścień jest niewyczuwalny dla stosujących go kobiet i ich partnerów. Czuje go ok. 5% kobiet oraz ok. 30% partnerów, jednak 94% z nich to nie przeszkadza. Stosowanie pierścienia dopochwowego nie wymusza rezygnacji ze stosowania tamponów, nie trzeba również wyjmować go podczas badania ginekologicznego. Nie należy również obawiać się o płodność po rezygnacji z tej metody antykoncepcji. Wg badań płodność powraca po ok. dwóch tygodniach od rezygnacji ze stosowania metody. Należy pamiętać o tym, że pierścień nie chroni przed zakażeniem wirusem HIV oraz innymi chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Warto również zapamiętać, że niektóre leki mogą wpływać na działanie pierścienia i osłabiać jego skuteczność. Są to m.in. leki stosowane w przypadku padaczki bądź preparaty ziołowe. W związku z tym zawsze należy informować lekarza o stosowaniu pierścienia.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Iskierka24 

• Zaczyna łapać o co chodzi
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 292

Napisano 08 sierpień 2008 - 12:30

kolezanka zawarla wszytkie istone informacje o nuvaring. sama go uzwywam i jestem z niego zadowlona. jezeli ktoras z dziewczyn go uzywa a ma jakies watpliwosi pytajcie smialo.
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   justynaxxx 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 149

Napisano 09 sierpień 2008 - 07:24

chciałabym zapytać o cene tego pierścienia?
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   emileczka 

• Mistrz wiedzy tajemnej

• Postów 4713

Napisano 09 sierpień 2008 - 07:26

z tego co kojarzę to ok 40-50zł.gdzieś na innym forum znalazłam wpis,że na opakowanie trzech pierścieni płaci się chyba 114zł.ale pewnie konkretna cena zależy od apteki.
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Iskierka24 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 292

Napisano 11 sierpień 2008 - 03:24

za opakowanie 3szt nawet 150 zeta trzeba zaplacic w niektorcyh aptekach
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   ewelajnaaa 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 19 sierpień 2008 - 05:49

a jak myślicie: jakie jest prawdopodobieństwo ciąży jeśli przy zmianie z tabletek n nuva ring zrobiło się 7- dniową przerwę? I na początku (w 1 tygodniu) doszło do stosunku... Ma wtedy jakieś zmniejszone działanie?
0

#46 Guest_Anonymous_*

• Grupa: Gość

Napisano 19 sierpień 2008 - 10:28

To zależy od tego czy nuva ring zawiera mniej hormonów niż tabletki, które zażywałaś. Jeśli tak jest to ciąża jest niestety prawdopodobna.

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   trulina 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Postów 25

Napisano 19 sierpień 2008 - 01:47

jaka jest jego przewaga nad taboletkami?Czy ma jakies zalety dla kobiet ze sklonnoscia do zylakow?bo skoro hormony nie rozchodzą sie po calym organiznie to moze oszczedzaja zyly...
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   emillos 

• Wie prawie wszystko

• Grupa: Bardzo Aktywny
  • Postów 1747

Napisano 19 sierpień 2008 - 02:02

myślę, że bardziej tutaj pozytywne jest to, że oszczędza wątrobę. no ale ma też niską dawkę hormonów, więc jak masz problemy z krążeniem, to nie jest zly, ale na pewno też zwiększa ryzyko zakrzepicy
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   ewelajnaaa 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 19 sierpień 2008 - 06:43

tabletki miały 0,02mg etynyloestradiolu oraz 0,15 mg dezogestrelu, a nuva ring
ma 0,015mg etynyloestradiolu i 0,120mg etonogestrelu. Taka różnica może mieć aż takie znaczenie?????!!!!!!
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   trulina 

• Spragniony wiedzy
  • PipPipPip
  • Postów 25

Napisano 19 sierpień 2008 - 07:32

moze roznica jest w tym,ze pierscien nie wypuszcza hormonow na caly organizm?;/
0

#51 Guest_Anonymous_*

• Grupa: Gość

Napisano 19 sierpień 2008 - 07:38

Cytat

tabletki miały 0,02mg etynyloestradiolu oraz 0,15 mg dezogestrelu, a nuva ring
ma 0,015mg etynyloestradiolu i 0,120mg etonogestrelu. Taka różnica może mieć aż takie znaczenie?????!!!!!!

No niestety jest różnica, bo pierścień ma mniej etynyloestradiolu a to ten hormon bierzemy pod uwagę. Niestety jest możliwość ciąży, ale może wam się uda bo jednak różnica ta nie jest zbyt wielka.

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   emil 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 2

Napisano 08 październik 2008 - 05:16

Byłam na paru forach po tym jak lekarz właśnie to mi zaproponował i dowiedziałam sie o wielu skutkach ubocznych. Wiadomo każdy lek ma, ale przed podjęciem decyzji lepiej się z Nimi zapoznać. Poza tym każdy organizm reaguje inaczej... koleżance nogi puchły, okres trwał ponad tydzień poza tym odczuwała znaczy dyskomfort.
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   leila 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 76

Napisano 26 październik 2008 - 10:26

Ja na poczatku mialam dosc dlugo palmienia, i z tego co wiem od kolezanek to dosc popularne w kwestii pierscienia ale warto bylo zmienic go z tabletek. Ostatni zrobilam sobie komplet badan i watroba jak nowa, odbywam normalna diete i w gole jakos mi tak lekko,jakbym wcale nie brala hormonow, ja sobie chwale naprawde.
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   oliwkowa 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 60

Napisano 23 sierpień 2011 - 02:39

Dziewczyny, orientujecie się może ile nuvaring kosztuje w Niemczech? Wyjeżdżam jesienią tam na kilka miesięcy i nie wiem czy może nie opłaca mi się zaopatrzyć w "zapasy" w Polsce jeszcze. Mam aptekę w Gdańsku, gdzie płacę 40 zł za krążek, ale nie wiem jak to w euro wygląda ;)
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Iza_ 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 3

Napisano 18 maj 2012 - 10:19

Witam. Cztery miesiące temu urodziłam pierwsze dziecko. Po pierwszej miesiączce zastosowałam pierścień. Według zaleceń lekarza zrobiłam to pierwszego dnia miesiączki. W niedzielę wyjęłam go. Przez cały ten czas miałam okres(już 27 dni), raz bardziej obfity raz mniej. Czy to jest normalne? Czy to jest spowodowane tym, że pierwszy raz stosowałam antykoncepcję, czy tak jest po porodzie? A może ta metoda antykoncepcji nie jest dla mnie? Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie wiem czy jest sens kupowania kolejnego pierścienia. Czy gdzieś dostanę go bez recepty? Bardzo dziękuję za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Pozdrawiam
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3