Pierwsze kroki, czyli NMPR w praktyce
Napisano 25 czerwiec 2010 - 11:47
Wita absolwentka przedślubnego kursu i klientka obowiązkowej poradni życia rodzinnego :)
Zostałam zapoznana z metodą objawowo-termiczną i mimo że tej metodzie nie ufam i na razie nie zamierzam stosować (z tabletkami póki co mi dobrze), potem zobaczymy...
... mimo, że tej metodzie nie ufam, chciałabym zobaczyć jak to jest. Dlatego kupiłam sobie termometr, skopiowałam tabelkę pod wykres i zaczynam obserwację :) Jestem ciekawa, czy z mojego wykresu wyczytam jakieś prawidłowości :)
Dzisiaj pierwszy raz mierzyłam rano temperaturę. Miałam duży dylemat, którą dziurkę wybrać, ale stwierdziłam, że skoro podobno to będzie pretekst, żeby z 5 minut po obudzeniu mogę sobie jeszcze pospać, to najbezpieczniej będzie wsadzić termometr do buzi... Hm... Niezbyt to wygodne i na pewno nie nazwałabym tego beztroskim leżakowaniem... Wyobrażam sobie już, jak każdego ranka mój miły odwraca się i przytula do mnie przez sen, a ja dźgam go termometrem w oko...
Stąd moja prośba o podzielenie się doświadczeniami związanymi m.in. z tymi pomiarami. Jaki otworek? Jak to przeprowadzić najwygodniej? :)
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 18 listopad 2011 - 10:43
Użytkownik AnnaBarbara dnia 18 listopad 2011 - 10:23 napisał
Acha, w taki sposób.. No zobaczymy jak to będzie się układało. Szczególnie interesuje mnie ten miesiąc po skończeniu tabletek. W jakim czasie mój organizm wróci do normy. Ale na to nikt już nie zna odpowiedzi, mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku.
Napisano 19 listopad 2011 - 05:28
Napisano 01 grudzień 2011 - 02:37
Użytkownik AnnaBarbara dnia 01 grudzień 2011 - 12:46 napisał
Witaj, AnnaBarbara!
Zrobiłam, tak jak mówiłaś. Mierzyłam temperaturę po dniu, kiedy wzięłam ostatnią tabletkę. Mierzę temperaturę w ustach, w wahających się godzinach 6.20-6.45.
Oto moje pomiary:
21.11 36,5
22.11 36,5
23.11 36,5
24.11 (krwawienie z odstawienia) 36,5
25.11 36,3 - opóźnienie, temp. mierzona o 7.30
26.11 36,5
27.11 36,3
28.11 36,3 /36,2 - mierzyłam 3 razy wyszło najpierw 36,2 potem 36,3 i znów 36,3..
29.11 36,3 - śluz gęsty biały, niepłodny
30.11 36,2 - śluz gęsty biały + lekki ból gardła rano
1.12 - niestety zaspałam;/, śluz gęsty, biały.
Wiesz, miałam właśnie pisać do Ciebie, bo nie bardzo rozumiem mechanizm po skoku temperatury. Trzeba wracać, odliczać.. Proszę wytłumacz mi
A i jeszcze jedno. Czy korzystasz z jakichś wykresów internetowych? Czy zapisujesz swoje obserwacje na karcie? Pozdrawiam.
Użytkownik krasnoludek edytował ten post 01 grudzień 2011 - 02:42
Napisano 01 grudzień 2011 - 03:33
Krok 2 - od tego momentu czekaj na wzrost temperatury - musi on przewyższać 6 pomiarów poprzedzających ten wzrost; Tą pierwszą wyższą temp. obrysować,
Krok 3 - wyznacz tzw. linię podstawową - przebiega ona przez najwyższą z tych właśnie 6-u pomiarów poprzedzających wzrost
Krok 4 - narysuj linię wyższych temperatur - rysuje się ją 0,2 stop.Celsjusza powyżej poziomu linii podstawowej
Krok 5 - w cyklach popigułkowych czekać trzeba na 4 wyższe temperatury (ostatnia z nich powinna być już na linii wyższych temperatur) i wieczorem czwartego dnia występuje już niepłodność poowulacyjna pewna.
Korzystam, a w zasadzie testuję wszelkie karty dostępne w Internecie, poza tym mój mąż pracuje nad swoją wersją karty z automatyczną interpretacją
Pozdrawiam.
Napisano 01 grudzień 2011 - 03:56
Użytkownik AnnaBarbara dnia 01 grudzień 2011 - 03:33 napisał
Krok 2 - od tego momentu czekaj na wzrost temperatury - musi on przewyższać 6 pomiarów poprzedzających ten wzrost; Tą pierwszą wyższą temp. obrysować,
Krok 3 - wyznacz tzw. linię podstawową - przebiega ona przez najwyższą z tych właśnie 6-u pomiarów poprzedzających wzrost
Krok 4 - narysuj linię wyższych temperatur - rysuje się ją 0,2 stop.Celsjusza powyżej poziomu linii podstawowej
Krok 5 - w cyklach popigułkowych czekać trzeba na 4 wyższe temperatury (ostatnia z nich powinna być już na linii wyższych temperatur) i wieczorem czwartego dnia występuje już niepłodność poowulacyjna pewna.
Korzystam, a w zasadzie testuję wszelkie karty dostępne w Internecie, poza tym mój mąż pracuje nad swoją wersją karty z automatyczną interpretacją
Pozdrawiam.
Wiesz Anno, poproszę Ciebie o pomoc w tym pierwszym cyklu, chciałabym uniknąć błędu. Do miesiączki będę mierzyła temperaturę, następnie napiszę pomiary na forum, i wytłumaczysz mi na przykładzie. Potem będę już dokładnie wiedziała o co chodzi.
Co do kart, poproszę byś podała mi ją na PRV
Napisano 03 grudzień 2011 - 10:06
Napisano 03 grudzień 2011 - 10:36
Użytkownik krasnoludek dnia 03 grudzień 2011 - 10:06 napisał
Acha, mnie niestety też, cała połamana, gardło...tragedia ogólnie. Temperaturę mam do bani oczywiście, ale obserwacje sluzu są niezakłócone. Mierz spokojnie dalej temperaturę i patrz jak zmienia się śluz.
Napisano 03 grudzień 2011 - 11:05
Użytkownik AnnaBarbara dnia 03 grudzień 2011 - 10:36 napisał
Ech ;/, szkoda, że akurat teraz, w pierwszym cyklu popigułkowym.. Śluz cały czas biały, gęsty, niepłodny. Tak jakby było już po owulacji, jednak nie miałam wcześniej śluzu płodnego. Szyjka miękka, w środku też rozpulchnione jak przed miesiączką.. Ja już nie wiem co tam się wyrabia.. Pójdę w nast. tygodniu do ginekologa, to powie mi w jakim jestem stadium.
Napisano 04 grudzień 2011 - 04:05
Napisano 04 grudzień 2011 - 09:43
Użytkownik AnnaBarbara dnia 04 grudzień 2011 - 04:05 napisał
Tak, wiem. Najpierw namieszałam w gospodarce hormonalnej, a teraz chcę już, teraz, powrotu do normalności. Wiesz, chyba jestem książkowym przykładem fazy 1 w cyklach popigułkowych ;p. Zauważyłam od 2 dni na przemian mnóstwo śluzu płodnego, przypominał mi jakąś błonę, bardzo rozciągliwą.., a potem znów biały, gęsty. Szyjka dziś wysoko, wysoko. Będę pisała o ewentualnych zmianach. Ps: czujesz się lepiej w walce z grypą? Ja już trochę lepiej..
Napisano 18 kwiecień 2012 - 12:49
Chciałabym stowosować właśnie metodę objawowo-termiczą i szukam jakieś dobrego termometru bądź komputera cyklu ale w rozsądnej cenie. Który możecie polecić?
Napisano 20 kwiecień 2012 - 06:26
- ← Metoda Objawowo-termiczna po odstawieniu tabletek antykoncep
- Metoda objawowo-termiczna
- Następny temat →
Udostępnij ten temat: