Forum.Antykoncepcja.pl: Tabletka dzien po... Pytanie - Forum.Antykoncepcja.pl

Skocz do zawartości

UWAGA!
Specjalnie dla naszych użytkowników rabat 5% przy dowolnych zakupach na Olive.pl z kodem PRO70kp

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tabletka dzien po... Pytanie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Amanda18 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 2

Napisano 17 grudzień 2011 - 12:33

Niestety w ciagu jednego tygodnia pękła nam prezerwatywa dwa razy we wtorek wzięłam tabletkę dzień po i niestety wczoraj zdążyli się to po raz drugi.
Jakie mogą być skutki zarzycia tabletki dzień po 2 razy w ciagu jednego tygodnia.?
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• Zaczyna łapać o co chodzi
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 17 grudzień 2011 - 10:51

Współczuję konieczności zażywania takiej ogromnej ilości hormonów. Skutki mogą być różnorodne, przeczytaj ulotkę, a dowiesz się bardziej szczegółowo. Najbardziej prawdopodobne jest krwawienie i oczywiście rozregulowanie naturalnego cyklu hormonalnego.
Zalezy to też od fazy cyklu, w której tabletki były przyjęte. Jeśli w okolicy owulacji lub po niej, to skutkiem zażycia "antykoncepcji awaryjnej" może być też działanie antynidacyjne na ewentualny zarodek.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jamming 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 53

Napisano 29 grudzień 2011 - 05:24

Spodziewaj się też kiepskiego samopoczucia, może mdłości, bólu brzucha no i protestów ze strony wątroby, bo nieźle dostanie po tyłku :( Jako że już jest po fakcie, ciekawa jestem co Ci powiedział lekarz na ten temat?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Krabska 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 7

Napisano 21 luty 2012 - 11:59

i jak Twoje samopoczucie? to bardzo duzo hormonow jak na tak krótki okres czasu. Ale zastanawiam sie czy bym zaryzykowala i nie wziela drugi raz na Twoim miejscu. w kazdym badz razie moja rada taka - prezerwatywy jak sama zauwazylas to nie najpewniejszy srodek antykoncepcji, moze czas na cos innego? poczytaj na portalu wpadka artykuly i rady na ten temat
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Gorgion 

• Początkujący
  • PipPip
  • Postów 13

Napisano 22 luty 2012 - 04:06

Chyba czas zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, bo stres Was zje przy tak częstym pękaniu gumek :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jamming 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 53

Napisano 24 luty 2012 - 11:13

Oj tak, zdecydowanie polecam :) W końcu ile można w życiu zjeść tabletek awaryjnych... Jedynym minusem ant. hormonalnej jest to, ze tak naprawdę nie wiemy, kiedy coś jest nie tak -zdarzały się przecież przypadki, nieliczne, ale zdarzały, że przy b. systematycznym i sumiennym braniu kobiety i tak zachodziły w ciażę. A przy gumkach przynajmniej jest jasność - pękla/zsunęła się = biegnij po recepte
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 24 luty 2012 - 02:17

Wyświetl postUżytkownik jamming dnia 24 luty 2012 - 11:13 napisał

Oj tak, zdecydowanie polecam :) W końcu ile można w życiu zjeść tabletek awaryjnych... Jedynym minusem ant. hormonalnej jest to, ze tak naprawdę nie wiemy, kiedy coś jest nie tak -zdarzały się przecież przypadki, nieliczne, ale zdarzały, że przy b. systematycznym i sumiennym braniu kobiety i tak zachodziły w ciażę. A przy gumkach przynajmniej jest jasność - pękla/zsunęła się = biegnij po recepte

Oj, chyba nie jest to jedyny minus antykoncepcji hormonalnej (patrz ulotka - lista działań niepożądanych i skutków ubocznych)...
No, jakby jeszcze było wiadomo, czy dni płodne czy niepłodne, czy przed owulacją czy po, to jest jeszcze większa jasność i nie trzeba się niepotrzebnie stresować ani łykać nadmiernych dawek hormonów.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   jamming 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 53

Napisano 25 luty 2012 - 08:21

Wyświetl postUżytkownik AnnaBarbara dnia 24 luty 2012 - 02:17 napisał

Oj, chyba nie jest to jedyny minus antykoncepcji hormonalnej (patrz ulotka - lista działań niepożądanych i skutków ubocznych)...
No, jakby jeszcze było wiadomo, czy dni płodne czy niepłodne, czy przed owulacją czy po, to jest jeszcze większa jasność i nie trzeba się niepotrzebnie stresować ani łykać nadmiernych dawek hormonów.

Oczywiście, każda chemia ma jakieś skutki uboczne, ale chyba lepsze to, niż permanentne bombardowanie się awaryjną. A co do kalendarzyka, to niestety, ale nie ufam kompletnie tej 'metodzie'.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 26 luty 2012 - 07:10

Wyświetl postUżytkownik jamming dnia 25 luty 2012 - 08:21 napisał

Oczywiście, każda chemia ma jakieś skutki uboczne, ale chyba lepsze to, niż permanentne bombardowanie się awaryjną. A co do kalendarzyka, to niestety, ale nie ufam kompletnie tej 'metodzie'.

Nie wiem, dlaczego Ci się z kalendarzykiem skojarzyło, nie powinno się go już dziś stosować - są teraz metody naturalne o skuteczności porównywalnej do dwuskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych, o nich się rzeczywiście nie dowiesz za wiele z wpadka.pl...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   armelika 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 11 maj 2012 - 06:45

Wyświetl postUżytkownik Amanda18 dnia 17 grudzień 2011 - 12:33 napisał

Niestety w ciagu jednego tygodnia pękła nam prezerwatywa dwa razy we wtorek wzięłam tabletkę dzień po i niestety wczoraj zdążyli się to po raz drugi.
Jakie mogą być skutki zarzycia tabletki dzień po 2 razy w ciagu jednego tygodnia.?

Też mi się to zdarzyło i wzięlam 2 w ciągu 3 dni. Zadnych skutkow obocznych nie miałam. Napewno na każdego może działać inaczej. Słyszałam opowieści o tym jak to ktoś chorował po żażyciu nawet jednej tabletki-troche to dla mnie dziwne bo znam dziewczyny które w ten sposob się ratowały nie raz i nie dwa i jakoś nie chorowały.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   armelika 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 11 maj 2012 - 06:48

Wyświetl postUżytkownik AnnaBarbara dnia 26 luty 2012 - 07:10 napisał

Nie wiem, dlaczego Ci się z kalendarzykiem skojarzyło, nie powinno się go już dziś stosować - są teraz metody naturalne o skuteczności porównywalnej do dwuskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych, o nich się rzeczywiście nie dowiesz za wiele z wpadka.pl...

Jakie sa te naturalne metody? Mam jeszcze pytanie: Powiedzcie mi jak zabezpieczać się jednorazowo oprocz prezerwatyw bo ich nienawidzę. Mam partnera z ktorym spotykam sie bardzo rzadko i nie chce cały czas brać tabletek skoro nie ma potrzeby zebym była cały czas zabezpieczona?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ferimma 

• Początkujący
  • PipPip
  • Postów 14
  • LocationEłk

Napisano 11 maj 2012 - 12:20

Oprócz pigułek są np. różne globulki dopochwowe, żele plemnikobójcze... ja nigdy tego nie stosowalam, razem z prezerwatywą mają spora skuteczność, ale wciąż nie 100%.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia. 

• Wie prawie wszystko
  • Grupa: Bardzo Aktywny
  • Postów 1350

Napisano 11 maj 2012 - 08:30

metoda objawowo termiczna ma w III fazie skutecznosc porownywalna do tabletek, ale to tylko kilka dni w cyklu. info na ten temat znajdziesz pod haslem `metoda objawowo-termiczna` `NPR` `metoda Roeztera` www.28dni.pl www.naturalnemetody.fora.pl
ostrzegam, ze zrodla sa silnie nasycone retoryka katolicka i moga byc ciezko strawne w czytaniu, ale to nie ujmuje nic samej metodzie :cool:

jesli chodzi o zabezpieczenie jednorazowe to mozna robic obserwacje według NPR, ale jesli spotkanie wypadnie w innej niz III faza to pozostaja gumy. niestety nie ma skutecznej alternatywy na jednorazowe stosunki.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   armelika 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 12 maj 2012 - 03:07

Wyświetl postUżytkownik kasia. dnia 11 maj 2012 - 08:30 napisał

metoda objawowo termiczna ma w III fazie skutecznosc porownywalna do tabletek, ale to tylko kilka dni w cyklu. info na ten temat znajdziesz pod haslem `metoda objawowo-termiczna` `NPR` `metoda Roeztera` www.28dni.pl www.naturalnemetody.fora.pl
ostrzegam, ze zrodla sa silnie nasycone retoryka katolicka i moga byc ciezko strawne w czytaniu, ale to nie ujmuje nic samej metodzie :cool:

jesli chodzi o zabezpieczenie jednorazowe to mozna robic obserwacje według NPR, ale jesli spotkanie wypadnie w innej niz III faza to pozostaja gumy. niestety nie ma skutecznej alternatywy na jednorazowe stosunki.

Tylko ja nienawidzę gum..:( dla mnie to jak w "rekawiczce"..:(
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 13 maj 2012 - 07:12

Naturalne metody to np. metoda Rotzera (codzienny pomiar temperatury, obserwacja wydzieliny śluzowej) - skuteczność w fazie przedwoulacyjnej wg badań prof.Rotzera na poziomie 99,8%, a w fazie poowulacyjnej 100%, niestety w fazie płodnej współżycie należy ograniczyć do innych form lub z niego zrezygnować. Ja stosuję od wielu lat i polecam. Poza tym istnieją tzw. komputery cyklu lub metody jednowskaźnikowe (met. Billingsa czy temperaturowa).
Do jednorazowego "zabezpieczenia" to niestety tylko środki barierowe, ale tych oprócz prezerwatywy nie polecam ponieważ mają dość niską skuteczność.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   armelika 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 15 maj 2012 - 11:23

moze i skuteczna jest metoda badania śluzu ale ja chyba bym się bała, że się pomylę. Chyba to metoda "dla zaawansowanych"
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 15 maj 2012 - 07:04

Pewnie, że dla zaawansowanych. Tak samo jak seks;)
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ekspert antykoncepcji PO 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 3

Napisano wczoraj, 18:48:20

No wlaśnie zauważ ,że seks jest dla zaawansowanych, nie sztuka kochać się aby się kochać ale sprawić przyjemność drugiej osobie:)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   spiralka 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 1

Napisano wczoraj, 18:56:00

Wyświetl postUżytkownik ekspert antykoncepcji PO dnia 20 maj 2012 - 06:48 napisał

No wlaśnie zauważ ,że seks jest dla zaawansowanych, nie sztuka kochać się aby się kochać ale sprawić przyjemność drugiej osobie:)

zeby uprawiac seks to trzeba byc zaawansowanym?:) heheheheheheh ale mnie rozbawił ten tekst:)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano dziś, 18:56:20

Wyświetl postUżytkownik spiralka dnia 20 maj 2012 - 06:56 napisał

zeby uprawiac seks to trzeba byc zaawansowanym?:) heheheheheheh ale mnie rozbawił ten tekst:)

Trochę urośniesz, to zrozumiesz;)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1