Forum.Antykoncepcja.pl: Escapelle - Forum.Antykoncepcja.pl

Skocz do zawartości

UWAGA!
Specjalnie dla naszych użytkowników rabat 5% przy dowolnych zakupach na Olive.pl z kodem PRO70kp

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Escapelle

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   maartha89 

• Początkujący
  • PipPip
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 23

Napisano 07 styczeń 2012 - 11:45

mam nietypowy problem otoz planowo miewam okres okolo 6-7 dnia kazdego miesiaca..tak samo bylo w grudniu, okres dostalam prawidlowo 6grudnia. jednak jakies 1,5-2tyg pozniej musialam zazyc escapelle bo nie biore tabletek i nie chcielismy wpadki. jak sie okazalo 23 grudnia dostalam nastepny okres! wiem ze kolejny okres mogl byc skutkiem ubocznym wziecia escapelle, jednak pare razy E juz bralam i nigdy nie wystepowalo dodatkowe krwawienie, stad moje zdziwienie. Dzisiaj jest 7 a ja nadal nie mam okresu i raczej sie na niego nie zanosi bo z reguly czuje np bole w podbrzuszu a teraz zupelnie nic, tylko tyle co mam bardzo wrazliwe na dotyk sutki. Czy to mozliwe ze moglo mi sie cos "poprzestawiac"?nie mam niestety szans na wizyte u gina w najlizszym czasie bo jestem na wiosce u babci i nie mam za bardzo opcji sie stad wyrwac :/
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia. 

• Wie prawie wszystko
  • Grupa: Bardzo Aktywny
  • Postów 1350

Napisano 07 styczeń 2012 - 02:53

moglo sie poprzestawiac
to ze dotychczas nie bylo krwawienia po Escapelle nie oznacza ze tym razem mialo tez nie wystapic
zeby uniknac wpadki nalezy sie zabezpieczac nabiezaco (niekoniecznie tabletkami) a nie brac Escapelle `pare razy`.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jamming 

• Coś mu świta
  • PipPipPipPip
  • Postów 53

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:21

Jak najbardziej, esca powoduje czasem zupełne rozregulowanie cyklu. Krwawienie które miałaś mogło być okresem, ale nie musiało, po esca występują czasem krwawienia, niezależne od okresu. Nie denerwuj się, poczekaj jeszcze, a jak będziesz już miała taką możliwość - mozesz pójść do ginekologa. Póki co, jakieś większe wątpliwosci możesz skierować np do eksperta na str wpadka pl ,jest to jakaś opcja, kiedy nie możesz skontaktować się z ginem ;) I pamiętaj, ze w tej sytuacji spokój będzie najlepszym doradcą :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Aronija 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:47

Witam, pomyślałam że tu dorzucę swoje pytanie żeby już nie zakładać dodatkowego tematu o właściwie tym samym tytule. Także chciałabym prosić o odpowiedź na pytanie. Strasznie się boję, że escapelle nie zadziałała albo wzięłam ją za późno. Już opisuję sytuację - wzięłam tabletkę w 36h od stosunku. Stosunek był 10 dnia cyklu, tabletka 11ego dnia (wczoraj) a mój cykl to średnio 30 - 31 dni. Popadam trochę już w jakąś paranoję bo widzę, że śluz jest wodnisty, zupełnie jak za dni płodnych!!! Czy to możliwe żeby tabletka nie działała na mnie? Ogólnie nie mam żadnych objawów, nic mi nie dolega poza koszmarnymi zmianami humoru, drażliwością, płaczliwością i ogólnie z[cenzura]onym nastrojem ale to raczej przez całą tą sytuację a nie bombę hormonalną.. Przeogromnie się stresuję i jutro lecę do ginekologa, żeby mi wykluczył jakąś ciążę ale z tych nerwów i tak musiałam się gdzieś odezwać. Wcześniej bałam się, że tablektę wziełam zapóźno a teraz sie jeszcze bardziej boję, że mogła w ogole nic nie dać. Jak to jest z tą tabletką? Czy to możliwe żeby taka potężna doza hormonów nie została odczuta przez organizm?! A i jeszcze takie pytanie przy okazji - śluz podczas podniecenia jest zawsze ten sam, prawda? Zawsze przeźroczysty, nie jest zależny od dnia cyklu?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Aronija 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:50

Wyświetl postUżytkownik Aronija dnia 08 styczeń 2012 - 11:47 napisał

Witam, pomyślałam że tu dorzucę swoje pytanie żeby już nie zakładać dodatkowego tematu o właściwie tym samym tytule. Także chciałabym prosić o odpowiedź na pytanie. Strasznie się boję, że escapelle nie zadziałała albo wzięłam ją za późno. Już opisuję sytuację - wzięłam tabletkę w 36h od stosunku. Stosunek był 10 dnia cyklu, tabletka 11ego dnia (wczoraj) a mój cykl to średnio 30 - 31 dni. Popadam trochę już w jakąś paranoję bo widzę, że śluz jest wodnisty, zupełnie jak za dni płodnych!!! Czy to możliwe żeby tabletka nie działała na mnie? Ogólnie nie mam żadnych objawów, nic mi nie dolega poza koszmarnymi zmianami humoru, drażliwością, płaczliwością i ogólnie z<font color="#FF0000">[cenzura]</font>onym nastrojem ale to raczej przez całą tą sytuację a nie bombę hormonalną.. Przeogromnie się stresuję i jutro lecę do ginekologa, żeby mi wykluczył jakąś ciążę ale z tych nerwów i tak musiałam się gdzieś odezwać. Wcześniej bałam się, że tablektę wziełam zapóźno a teraz sie jeszcze bardziej boję, że mogła w ogole nic nie dać. Jak to jest z tą tabletką? Czy to możliwe żeby taka potężna doza hormonów nie została odczuta przez organizm?! A i jeszcze takie pytanie przy okazji - śluz podczas podniecenia jest zawsze ten sam, prawda? Zawsze przeźroczysty, nie jest zależny od dnia cyklu?

Sprostowanie i wyjaśnienie - ja tu nie zabluzgałam, delikatny wulgaryzm może ale od [cenzura]u a nie od [cenzura]u ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Aronija 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 08 styczeń 2012 - 11:51

O raju, się tylko pogrążam.. No nic, ja tu nie zaklnęłam ani razu w każdym razie. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• Zaczyna łapać o co chodzi
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 09 styczeń 2012 - 12:08

Wyświetl postUżytkownik Aronija dnia 08 styczeń 2012 - 11:47 napisał

Przeogromnie się stresuję i jutro lecę do ginekologa, żeby mi wykluczył jakąś ciążę ale z tych nerwów i tak musiałam się gdzieś odezwać.

Skoro wczoraj był drugi dzień po stosunku, to jaką ciążę ma lekarz wykluczyć??? Raczej nie podejrzy zapłodnionej komórki jajowej w jajowodzie. Do zagnieżdżenia się zarodka w jamie macicy (do ciąży) dochodzi dopiero po około 7 dniach od zapłodnienia, a i wtedy lekarz niewiele Ci będzie w stanie powiedzieć na temat "jakiejś ciąży".
Tabletka postkoitalna nie ma 100%-owej skuteczności. Taka potężna dawka hormonów na pewno zostanie odczuta przez Twój organizm.
Wydzielina gruczołów Bartholina nie jest zależna od dnia cyklu.
1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Aronija 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 09 styczeń 2012 - 10:11

Dzięki za odpowiedź. No więc właśnie też tak pomyślałam, że to za wcześnie ale nie lubie tak siedzieć i nic nie robić kiedy cos mi nie daje spokoju. Poza tym, na którymś forum dziewczyna powiedziała, że tak szybko odwiedziła lekarza i ten na podstawie tego, jak wyglądały jej jajniki wykluczył ciążę... Choć pewnie też nie ze 100%ową pewnością. A test też dopiero ma sens po jakiś 2tyg?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Aronija 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 09 styczeń 2012 - 10:18

Tzn pewnie poznał po ich wyglądzie w jakiej fazie cyklu jest i stąd dał jej odpowiedź. Z tym, że u mnie juz po tych 3dniach i + esca to żadna opinia nie będzie miarodajna.. Teraz tylko czekanie mi zostało w takim razie.

Co jest z tym ograniczeniem postów? Czemu mogę napisać już tylko jeden?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   AnnaBarbara 

• Zaczyna łapać o co chodzi
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 307

Napisano 09 styczeń 2012 - 10:57

Wyświetl postUżytkownik Aronija dnia 09 styczeń 2012 - 10:11 napisał

A test też dopiero ma sens po jakiś 2tyg?

Test ciążowy podczas przyjmowania antykoncepcji hormonalnej, a także po zażyciu tabletki postkoitalnej, producenci testerów zalecają po 19. dniach od "niezabezpieczonego" stosunku.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1