Strona 1 z 1
brak okresu
Napisano 09 luty 2012 - 03:12
ostatnią miesiączkę mialam 30.12.2011r i do tej pory nic.12.01 zauwazylam rozciągliwy śluz,13-14.01 wystąpiły brązowe plamienia.wyrażny pms(bóle piersi) odczuwam od 1.02. , dzisiaj bardzo bolał mnie jajnik...stosunki byby zabezpieczone prezerwatywą,nic nie pękło i się nie zsunęło,zaczynam sobie coś wmawiać że może sperma miała ze mną kontakt podczas gry wstepnej jednak to chyba mało możliwe..co może byc przyczyną opóżnienia? cykle zwykle trwają ok 32 dni,z tym że ostatni spóżnił się ok. 9 dni ..powinnam wykonać test ? na wizytę u ginekologa na razie nie mam szans.mogę coś zrobić zeby ,,przyspieszyc okres''?
Strona 1 z 1
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 09 luty 2012 - 10:14
nie panikuj, czekaj spokojnie na miesiaczke. przyspieszyc sie nie da, ale wkrecaniem sobie ciazy (stresem) mozna opuznic
Napisano 09 luty 2012 - 11:01
Przyczynami opóźnienia mogą być np. silny stres, zbyt intensywne uprawianie sportu lub nadmierny wysiłek, niektóre przyjmowane leki lub jakieś zaburzenia hormonalne - a skoro poprzedni okres też się spóźnił, to może być ten ostatni powód. Jeśli jesteś młodą dziewczyną to cykle mogą się jeszcze zmieniać, czasem trwa to nawet nawet do 25 roku zycia.
Test raczej nie będzie potrzebny, chyba że dla własnego spokoju.
Podobno na przyspieszenie okresu dobry jest relaks w wannie z dość ciepłą wodą, wino i seks...- ale to metody zupełnie nie poparte danymi naukowymi;)
Do lekarza dobrze byłoby się wybrać, bo on mógłby zlecić badania hormonalne, ewent. "wywołać" okres za pomocą kuracji naturalnym progesteronem, po jego odstawieniu powinno pojawić sie krwawienie.
Dobrze by było, gdybyś też miała wykres swojej podstawowej temperatury ciała z całego cyklu, wtedy mozna byłoby bez badań hormonalnych stwierdzić, czy są jakieś zaburzenia w poziomie hormonów.
Test raczej nie będzie potrzebny, chyba że dla własnego spokoju.
Podobno na przyspieszenie okresu dobry jest relaks w wannie z dość ciepłą wodą, wino i seks...- ale to metody zupełnie nie poparte danymi naukowymi;)
Do lekarza dobrze byłoby się wybrać, bo on mógłby zlecić badania hormonalne, ewent. "wywołać" okres za pomocą kuracji naturalnym progesteronem, po jego odstawieniu powinno pojawić sie krwawienie.
Dobrze by było, gdybyś też miała wykres swojej podstawowej temperatury ciała z całego cyklu, wtedy mozna byłoby bez badań hormonalnych stwierdzić, czy są jakieś zaburzenia w poziomie hormonów.
Napisano 09 luty 2012 - 11:22
mam dopiero 17 lat więc to chyba normalne jednak czekanie na okres jest bardzo wyczerpujące. codzienne mierzenie temp. odpada bo wstaje o róznych porach ze względu na szkołę...staram sie wyluzować żeby nie ,,odpychac'' tego okresu ale to nie takie proste
Napisano 09 luty 2012 - 11:58
Skoro 17 to wycofuję uwagę o winie i seksie;)
A więc takie rozbieżności w długości cykli są jeszcze normalne, ponieważ gospodarka hormonalna nie jest jeszcze w pełni ukształtowana.
A więc takie rozbieżności w długości cykli są jeszcze normalne, ponieważ gospodarka hormonalna nie jest jeszcze w pełni ukształtowana.
Napisano 10 luty 2012 - 09:38
Tak długo pms też jest normalny?wino faktycznie odpada ale pierwszy raz mam za sobą więc kto wie,może skorzystam
też słyszałam kiedyś o tym i szczerze mówiąc po sporym wysiłku fizycznym i gorącej kąpieli okres pojawił się następnego dnia ale wzięłam to za zbieg okoliczności:)
Napisano 10 luty 2012 - 11:23
Typowe objawy PMS (nerwowość, zatrzymanie wody w organizmie, zachcianki słodyczowe, obnizenie nastroju, senność) trwają zwykle 2-7 dni, ale u "szczęśliwców" nawet i dłużej. Sama bolesność piersi to typowy objaw oddziaływania progesteronu, ja na przyklad mam tak przez całą fazę poowulacyjną i mija mi w pierwszym dniu miesiączki;)
Napisano 11 luty 2012 - 05:04
Wiele razy piesi bolały mnie naprawdę długo ale w tym cyklu wyjątkowo się martwię ze względu na ten brak okresu...
Napisano 12 luty 2012 - 06:11
W innym wątku napisałaś, że 12 dni minęło od ostatniego stosunku - więc może to być jeszcze za wcześnie na test.Jeszcze z tydzień powinnaś poczekać z kolejnym testem.
A jeżeli chcesz naprawdę wiedzieć, co takiego dzieje sie z Twoim organizmem i skąd te nieregularności w cyklu, to albo idź do lekarza, albo przyłóż sie do codziennych obserwacji śluzu i temperatury (tematyka NPR) - bez tego nikt nie zgadnie, co jest powodem wydłuzenia się cyklu, czy plamienie było plamieniem śródcyklicznym, czy też skąpą miesiączką, czy współżycie miało miejsce w dni płodne, czy też niepłodne. Z taką wiedzą naprawdę życie jest spokojniejsze, a wymaga max. 5 minut obserwacji dziennie.
Tempkę możesz zmierzyć np. o 7.00 i potem spać dalej, ja też wstaję o różnych godznach i nie stanowi to problemu.
A jeżeli chcesz naprawdę wiedzieć, co takiego dzieje sie z Twoim organizmem i skąd te nieregularności w cyklu, to albo idź do lekarza, albo przyłóż sie do codziennych obserwacji śluzu i temperatury (tematyka NPR) - bez tego nikt nie zgadnie, co jest powodem wydłuzenia się cyklu, czy plamienie było plamieniem śródcyklicznym, czy też skąpą miesiączką, czy współżycie miało miejsce w dni płodne, czy też niepłodne. Z taką wiedzą naprawdę życie jest spokojniejsze, a wymaga max. 5 minut obserwacji dziennie.
Tempkę możesz zmierzyć np. o 7.00 i potem spać dalej, ja też wstaję o różnych godznach i nie stanowi to problemu.
Napisano 12 luty 2012 - 07:34
jeśli okres sie nie pojawi to za tydzien zrobie kolejny test z tym że ostatni stosunek byl zabezpieczony prezerwatywą a poza tym partner nie konczył we mnie,od przed ostatniego stosunku minęło 20 dni więc test był raczej pewny..
Napisano 18 luty 2012 - 11:24
18 dni po stosunku też wyszedł negatywny:)czy mogę już wykluczyć ciążę?
- ← zabieg lyzeczkowania a kolejna ciaza
- Czy jestem w ciąży?
- Jakie jest prawdopodobieństwo że zajdę w ciążę ? →
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1