Dyskusje Antykoncepcja.pl Antykoncepcja w dyskusji i pytaniach. Antykoncepcja - Serwis edukacyjny. Prezerwatywa, pigułka, plaster, spirala - czy to Twoja metoda antykoncepcji? Podyskutuj o tym. Wymień doświadczenia.
Zbieramy mity i wątpliwości dotyczące antykoncepcji po stosunku. Temat niezwykle aktualny w związku ze zbliżającymi się wakacjim. Dołączcie się do dyskusji
tym temacie
Kalendarzyk…wedlug zdecydowanej wiekszosci najbardziej zawodna metoda antykoncepcji…ale czy na pewno należy jej sie tak bardzo obawiac? Kocham swoja dziewczyne i chce dla niej jak najlepiej, dlatego miedzy innymi nie chce, aby zazywala tabletki antykoncepcyjne ze względu na zdrowie ( to jest moja opinia i proszę nie odnosic się do niej, bo nie po to założyłem ten temat)…prezerwatywy? Seks w prezerwatywie jest mniej atrakcyjny...taki ich urok. Ale chciałbym się skupic na samym kalendarzyku…otoz podsumowaujac wszystkie artykuly jakie przeczytałem mogę napisac, ze przedzial czasowy, w którym kobieta może zajsc w ciaze ( przy cyklu 28 dniowym ) wynosi od 10 do 18 dnia okresu. To taki maly wniosek, który zapewne większość ludzi najbardziej interesuje. Czy można stu procentowo założyć, ze któreś dni z okresu kobiety sa prawie zupełnie „bezpieczne”? Moja kobieta ma okres trwający okolo 28 dni…od dwoch miesięcy czekamy na dzien 23 i wtedy już do miesiaczki kochamy się właściwie caly czas :-) Na prawde warto poczekac te ponad 20 dni na te cudowne chwile :). Troche odbieglem od tematu :) …trzeba powrocic…czy owulacja u kobiety może nastąpić np. 23 dnia przy cyklu 28 dniowym!? (Nie wydaje mi się, aby to było możliwe) Zastanawiam się również np. nad prawdopodobieństwem tego, ze jednak Komorka jajowa w pelni dojrzeje np. dopiero w 25 dniu? Jest to w ogole możliwe? Wedlug mnie orgaznizm ludzki fukcjonuje dosyc schematycznie ( nie biorac pod uwage zadnych ciezszych chorob oraz jakichs dramatycznych wydarzen jakie mialy miejsce w zyciu czlowieka) i np. nie jest mozliwe, aby czlowiek w wieku 25 lat jeszzce rosnal. Albo nie wiem...zeby kosci czlowieka w pelni stwardnialy dopiero w wieku 30 lat...ten etap nastepuje duzo wczesniej.
Chciałbym również, aby wypowiedzialy się tutaj osoby, które maja jakies doświadczenia z kalendarzykiem…czyli np. :
- kiedy się kochałam i czy zaszlam w ciaze
- planuje z mezem/zona dziecko, kochaliśmy się wtedy i niestety się nie udalo
- kochałam się wtedy i zaszlam w ciaze
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam
bambucza Pomogła: 23 razy Dołączyła: 04 Cze 2008 Posty: 431
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 9:14 am
jeśli wasza antykoncepcja opiera się tylko na wyliczeniach, to może być ona zawodna. podczas stosowania tej metody należy również obserwować śluz i codziennie mierzyć temperaturę.
[quote="ekstremalnie"]"czy owulacja u kobiety może nastąpić np. 23 dnia przy cyklu 28 dniowym!?"
nie. Owulacja następuje 13+/-3dni przed następną miesiączką, ale problem polega na tym, że jej dokładnej daty NIGDY nie można przewidzieć
"Zastanawiam się również np. nad prawdopodobieństwem tego, ze jednak Komorka jajowa w pelni dojrzeje np. dopiero w 25 dniu? Jest to w ogole możliwe?"
jeśli chodzi ci o cykl 28-dniowy - nie. Komórka jajowa żyje tylko 24 godz od momentu owulacji, a owulacji nie da sie zauważyć i wskazać. Mierząc temperaturę można jedynie potwierdzić że była, jeśli temperatura po skoku utrzymuje się minimum 4 dni
To zależy ile lat ma twoja kobieta. Im młodsza tym ryzyko rozregulowań, nawet takich niesprowokowanych traumatycznymi przeżyciami, jest większe. Na ludzki organizm ma wpływ masę czynników, a to niestety nie zegarek, który jeśli sprawny to działa zawsze tak samo. Ja prowadzę bardzo uregulowany, spokojny tryb życia, mam 26 lat i jeszcze nie miałam dwóch jednakowo długich cykli. Nie radzę wierzyć na ślepo. Mierzenie temperatury i obserwacja śluzu nic nie kosztuje, nie ma żadnego wpływu na zdrowie, a daje dokładny obraz sytuacji
alex24 Pomogła: 209 razy Wiek: 25 Dołączyła: 27 Paź 2008 Posty: 4209 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 11:44 pm
Ja wole kochać się wtedy gdy mam na to ochotę, a nie czekać 20 dni, żeby móc kochać się bez gumki. Dlatego zainteresujcie się metodami naturalnymi, prawidłowo stosowany NPR jest równie skuteczny jak pigułka antykoncepcyjna. No ale jeżeli już ktoś musi stosować ten kalendarzyk to faktycznie z dwojga złego lepiej kochać się tuż przed okresem niż tuż po nim.
Kajak Pomogła: 90 razy Wiek: 22 Dołączyła: 03 Sie 2009 Posty: 1495 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 12:56 pm
Cytat:
okolo 28 dni
to słowo wyklucza wszelką pewność.
Cytat:
czy owulacja u kobiety może nastąpić np. 23 dnia przy cyklu 28 dniowym!? (Nie wydaje mi się, aby to było możliwe)
wszystko jest mozliwe. wystraczy zmiana klimatu, choroba, leki, stres i wszystko w organiżmie może sie rozregulować.
nie chcecie tabletek ani gumek? no ok, wasz wybór. ale nie opierajcie sie na samym kalendarzyku, bo to bzdura jak dla mnie. dziewczyna musi obserwować swoj organizm, śluz, temperaturę, wnętrze pochwy (ja wcześniej badałam wyjście szyjki macicy, jest róznica w dniach plodnych i tych luźnych). dopiero do tego można dołozyc kalendarzyk po to, żeby wiedziec co kiedy prawdopodobnie wypada. ale żeby to robić, potrzeba dłużeszgo czasu obserwacji swojego ciała, a nie obserwacji kalendarza ściennego.
szczerze mówiąc, nigdy w życiu nie oparłabym się na samym kalendarzyku czy npr w celach antykoncepcyjnych. dla mnie jest to pplanowanie rodziny i pomoc przy poczęciu, a nie zapobieganie. ale to moja opinia.
jeśli chodzi o kalendarzyk to się zgadzam. ale npr da się stosować w celach antykoncepcyjnych-jestem tego najlepszym przykładem. Ale gdybym miała inne wyjście to z chęcią wróciłabym do tabletek...
alex24 Pomogła: 209 razy Wiek: 25 Dołączyła: 27 Paź 2008 Posty: 4209 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 6:44 pm
jasna sprawa, npr i kalendarzyk to dwie różne sprawy
słuchajcie, ja w ogóle nie rozumiem tych płódnych i niepłodnych, przeczytałam mnóstwo postów na różnych forach, zajrzałam do książek i innych źródeł, ale to dla mnie jakaś czarna magia, albo zbyt się boję, że jednak coś pomylę. Nie chcę brać tabletek, a podopno globulki nie są zbyt przyjemne, za to chciałabym się kochać z moim pratnerem podczas moich dni niepłodnych i dodatkowo z prezerwatywą. Czyli najbezpieczniej jest tuż po i tuż przed miesiączką? czy jak? błagam, pomóżcie wybrać najbezpieczniejsząn datę, mój cykl waha się od 28 do 30 dni w zależności od stresu głównie.
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 3:45 pm
Hiha nie ma tak łatwo, nikt ci tutaj nie wybierze dni niepłodnych, ba ty sama sobie ich nie wyznaczysz, tzn wyznaczyć możesz, ale nie będziesz miała pewności, że to niepłodne.
Tuż po miesiączce jest czas bezpłodności względnej, czyli niby dni są niepłodne, ale jest jeszcze przed owulacją, ktora niewiadomo kiedy się pojawi i gdyby plemniki dostały się do pochwy mogą dożyć owulacji i może dojść do zapłodnienia, więc z tym czasem po miesiączce trzeba uważać. Ja mam cykle 28dniowe i u mnie już 3 dni po miesiączce pojawia się śluz płodny, w którym plemniki mogą przeżyć nawet 7 dni.
Po owulacji mamy czas niepłodności bezwzględnej, jajeczko już obumarło i drugie w tym cyklu się nie pojawi, czyli w tym czasie spokojnie można uprawiać seks,do miesiaczki pozostaje jakieś 12-16 dni (zależy od długości cyklu).
Żeby dobrze wyznaczać czas niepłodności względnej i bezwzględnej musisz mierzyć temperaturę i obserwować śluz, innej rady nie ma, w przeciwnym razie pewnoście mieć nie będziesz, ale skoro używacie prezerwatyw to możecie kochać się bez obaw w każdym dniu cyklu.
najwazniejsza kwestia zeby wspolnie wyrazic zgode na forme antykoncepcji i robic to jak nalezy, czytajac wady zalety i zasady dzialania. sa strony www gdzie jasno i wyraznie sa opisane metody npr (bo jest kilku "nauczycieli" tej metody)
npr to nie kalendarzyk czyli kalkulator kiedy wypadnie jaki dzien, tylko pomiar i obserwacja z odpowiednim termometrem (cyfrowym 2 miejsca lub 1 nie wiem jaka metoda wybiera lub szklanym ze specjalna podzialka) i z dokladnym opisem sluzu i szyjki(tego ost nie robilam)
jak kto woli. moj tz nie wyrazil zgody na korzystanie wylacznie z npr. ja to robilam zeby sprawdzic swoj cykl/organizm ale i tak na nim nie polegalam i przestala w koncu prowadzic. nadmienie ze uzywam wylacznie prezrwatywy bez kombinowania - dzisiaj nie bo ten, a jutro tak bo cos i nie zawiodly mnie :)