Dyskusje Antykoncepcja.pl Antykoncepcja w dyskusji i pytaniach. Antykoncepcja - Serwis edukacyjny. Prezerwatywa, pigułka, plaster, spirala - czy to Twoja metoda antykoncepcji? Podyskutuj o tym. Wymień doświadczenia.
Zbieramy mity i wątpliwości dotyczące antykoncepcji po stosunku. Temat niezwykle aktualny w związku ze zbliżającymi się wakacjim. Dołączcie się do dyskusji
tym temacie
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 9:45 am mikropory w prezerwatywie, a wpadki
Witam.
Podobno udowodnione jest, że w prezerwatywach istnieją mikropory, przez które mogą przeniknąć plemniki.. już sama nie wiem co o tym myśleć, tzn czy jest możliwa ciąża z czegoś takiego? W przypadku gdy prezerwatywa nie pęknie, nie zsunie sie, jest prawidłowo założona i nieuszkodzona, a wcześniej było odpowiednio przechowywana.
Słyszeliście kiedyś o przypadku ciąży po stosunku z taką całkiem nie uszkodzoną prezerwatywą? Gdy para zachowała wszelkie środki ostrożności i np. nie założyła prezerwatywy dopiero w połowie stosunku
Zastanawia mnie to, bo po internecie krążą różne pogłoski.. rozum jednak mi mówi, że to mało prawdopodobne skoro niektóre pary używają tego środka anty pare lat i nic sie nie dzieje.. Wiem, że nic nie daje 100 % pewności, ale czy wpadki nie biorą sie własnie z nieodpowiedniego stosowania antykoncepcji albo sytuacji w stylu niezabezpieczony seks, obliczanie dni płodnych na podstawie internetowych kalkulatorów, przerywany, "wkładanie penisa tylko na chwile" etc..
"(...)
3. średnica kanałów w gumie prezerwatywy to ok 5µm
4. średnica plemnika w najszerszym miejscu to ok 3µm
a jednak prezerwatywy zabezpieczają przed ciążą
(...) wszystko wynika z tego, że fakt, że istnieje kanał nie oznacza, że coś przez niego przejdzie
wirus* sam z siebie się nie porusza, przenoszony jest razem ze środowiskiem w którym przebywa (np. powietrze, płyn itp) i konieczne by było przeniesienie tego środowiska przez kanał a to już nie jest takie proste.
Z tego co wiem, to prezerwatywy są testowane na mikropory specjalnymi barwnikami o małych cząsteczkach i nawet pod ciśnieniem te cząsteczki nie przechodzą przez te pory/kanały. (...)"
*bylo wyjasniane, dlaczego gumki chronia przed wirusem hiv <tzn. zmniejszaja ryzyko przeniesienia go>. tak samo ma sie sprawa z plemnikami, ktorych srednica jest ok. 3 razy wieksza niz wirusa hiv <a wiec jeszcze trudniej byloby im przeniknac przez mikropory w gumce niz wirusowi>...